Home

Welkom op de website van Grand Hotel ‘De Kromme Raake’, beter bekend als het kleinste hotel ter wereld. Dit fraaie huisje met de geelwitte gevel zette het Groningse Eenrum op de wereldkaart. Er zijn drie cafés, een kaarsenmakerij en zelfs een mosterdmakerij, maar die genieten veruit niet de bekendheid van ‘Grand Hotel de Kromme Raake’. Ooit stond het zelfs op de voorpagina van de South China Morning Post, hetgeen zorgde voor een lange wachtlijst om te kunnen overnachten in dit bijzondere hotel.

Het voormalig kruidenierswinkeltje werd samen met twee kunstenaars verbouwd tot één-kamer-hotel en ingericht in art deco-stijl. Het hotel werd genoemd naar een ingedijkt zeearmpje dat door Eenrum stroomt. Henk Vonhoff, de toenmalige commissaris van de koningin in Groningen, opende in 1989 plechtig het kleinste hotel ter wereld. Bij de opening kreeg het hotel meteen twee vermeldingen in het Guinness Book of Records. Er werd namelijk geschonken uit de grootste fles Beaujolais ter wereld. Deze indrukwekkende fles wijn pronkt nog altijd in de foyer van het hotel.

Al vele beroemdheden hebben in het hotel overnacht. Bijna hadden Willem-Alexander en Máxima hier hun huwelijksnacht doorgebracht. Ze werden uitgenodigd, maar ze hadden helaas al elders geboekt. Hun reactie hangt, samen met een foto, boven de stoof in de ontbijtkeuken.